Acces: - prin DN6/E70 și DJ609F Timișoara - Remetea Mare - Bazoș (21,9 km)
- prin DJ595D Timișoara - Moșnița Veche - Bazoș (22 km)
Parcul dendrologic Bazoș este situat în plină câmpie a banatului, la 22 km de Timișoara. A luat naștere în urmă cu 100 de ani, pe vremea când banatul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Pădurea a fost populată cu zeci e specii de arbori de pe continentul nord american, în același timp, contele Ambrozy a demarat în parc și construcția unui castel, care a fost terminat până la finele războiului, dar care, din păcate, nu a fost dat niciodată în folosință.
Prin pacea de la Trianon, Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat, iar reforma agrară ce a urmat l-a deposedat pe conte de pe moșia de la Bazoș. De necaz că a pierdut moșia, contele a ordonat demolarea castelului, iar cărămida a fost vândută pentru construirea caselor din Bazoș. Astăzi nu se mai păstrează în parc decât turnul de apă al vechiului castel.
Rezervația dendrologica Bazoș se întinde pe 60 hectare și cuprinde mai multe colecții și pepiniere destinate cultivarii speciilor exotice. Prin schimbul internațional, s-a reușit îmbogațirea fondului dendrologic la aproape 800 de taxoni, provenind de pe cele cinci continente.
În afară de peisajele frumoase, cu arbori rari sau unicat cum sunt Pinus taeda, Castanea dentata, Pinus jeffrey, Molidul coreean, poieni, compoziții arhitecturale originale, într-un cadru natural de pădure-parc, parcul de la Bazoș invită la descoperirea naturii și în cadrul unor evenimente cu caracter cultural.
P.S. Neapărat e nevoie de cremă pentru țânțari, sunt mulți și înfometați.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu