Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie
Adresa: Silvașu de Sus, judeţul Hunedoara
Acces: prin DJ687K și DJ687A Haţeg - Mănăstirea Prislop (14 km)
prin DJ687A Deva - Mănăstirea Prislop (38 km)
Mănăstirea Prislop, cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul” a fost ctitorită de Sfântul Nicodim cel Sfințit între anii 1399-1405.
În secolul al XVI-lea, mănăstirea a fost restaurată de Domnița Zamfira, cea de-a doua ctitoră a mănăstirii. În timpul Domniței Zamfira, biserica a fost împodobită cu o pictură nouă.
Unul dintre călugării care au viețuit aici s-a retras mai sus de mănăstire unde și-a săpat o peșteră în stâncă și acolo a adus o deosebită viață ascetică. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992, este cunoscut cu numele de Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, iar peștera lui numită ,,Casa Sfântului”, este loc de perelinaj.
În anul 1948, Mănăstirea Prislop redevine Ortodoxă, după ce în 1762 a aparținut pe nedrept Bisericii Greco-Catolice, iar în toamna aceluiași an, mitropolitul Ardealului a adus la Prislop pe ieromonahul Arsenie Boca pentru reînvierea mănăstirii sub aspect siritual și material.
După 1948, toate lucrările de construcție și înfrumusețare din mănăstire au fost fie realizate personal de părintele Arsenie, fie după desenele și îndrumările sale. De aceea, părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop.
În 1959 călugării au fost alungați din mănăstire, iar în clădirile Mănăstirii Prislop vreme de 14 ani, s-a instalat un azil de bătrâni.
Mănăstirea are și un al doilea hram ,,Înălțarea Sfintei Cruci” la 14 septembrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu