Accesul spre cascadă se poate face pe două căi:
- pe poteca ce coboară din drumul ce duce spre orașul Geoagiu, în aproximativ 40 minute
- prin stațiune, pe o străduță îngustă (strada scolii) ce se desprinde de drumul dintre Hotelul Diana și centrul civic al stațiunii, în 15 minute
Cădere de apă nu foarte mare, dar spectaculoasă din România se află în stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi.
Cascada Clocota este situată pe râul cu același nume, în sud-estul stațiunii Geoagiu-Băi, la doar 15 minute de centrul orașului și are în jur de 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri.
Cascada Clocota are un aspect aparte și datorită unor falduri verticale care s-au creat pe întreaga înălțime a căderii de apă și care sunt acoperite de mușchi și plante atârnătoare. Aceste falduri reprezintă, de fapt, rădăcinile unor copaci căzuți, spălate de ape, care s-au amestecat cu depunerile de tufuri calcaroase.
Potrivit specialiștilor, configuraţia neobişnuită a acestei forme de relief, cu aspect de faleză, lasă loc ipotezei că ea ar putea fi de natură tectonică recentă, căci altfel depunerile de travertin ale pârâului Clocota, care în această zonă a colectat deja toate izvoarele termominerale ale staţiunii, ar fi atenuat sau anulat chiar diferenţa de nivel, ţinând cont de viteza mare de depunere a tufurilor.
Interesant este faptul că apa Clocotei nu îngheață niciodată, iar datorită temperaturii aici se găsesc plante specifice apelor termale şi animale din specia salamandrelor, care nu se găsesc în alte părţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu